Het gevoel een te koude slok water gedronken te hebben

In maart 2019, ik was net 51, zat ik achterin de auto bij mijn man en zoon toen ik ineens pijn/kramp op mijn borst kreeg, het leek alsof ik een te koude slok water gedronken had.

Dit werd steeds erger, ook pijn tussen de schouderbladen en tintelingen in beide armen. We reden net de snelweg op. Mijn zoon zei, de eerstvolgende afslag is het SFG ziekenhuis. Dus daar zijn we gelijk naar toe gereden. Op de 1e hulp bleek ik een hartinfarct door te maken, met gillende sirenes overgebracht naar Erasmus in Rotterdam. Daar ben ik gekatheteriseerd. Ik bleek een scheurtje in m’n kransslagader te hebben. Het flapje sloot mijn ader af. Er is een aantal keer gedotterd en ik kreeg de boodschap dat ik pech had. Dit kwam ongeveer 12 x per jaar voor in het EMC, bijna altijd bij gezonde vrouwen tussen de 40 en 60. En daar moet je het dan mee doen. De enige oorzaak die ik kon bedenken was emotionele stress. Onze zoon is ernstig ziek en daar hadden we veel zorgen om.

Ik was onder controle in het SFG maar mijn cardioloog wist eigenlijk geen raad met mij. Tot ik op fb de Scad groep ontdekte. Hierdoor ben ik bij Angela Maas terecht gekomen. Wat een verademing. Zij heeft alle onderzoeken in werking gezet. Helaas blijk ik FMD op meerdere plekken in mijn lichaam te hebben. Onlangs zijn mijn niervaten in Maastricht gedotterd. Mijn bloeddruk is hierdoor veel lager geworden. Ik ben erg blij met de begeleiding van prof de Leeuw in Maastricht.

Het is natuurlijk niet fijn om FMD te hebben maar ik ben wel blij dat ik de oorzaak van mijn hartinfarct weet en dat puzzelstukjes op hun plaats vallen. Zo heb ik 5 jaar voor mijn infarct al een keer in de ambulance gelegen omdat mijn linkerarm zo’n pijn deed. Mijn arm kreeg een hele rare kleur paars/wit en ik had het gevoel dat er geen bloed meer stroomde. Nadat ik introspray onder de tong kreeg verdween de pijn. In het ziekenhuis hebben ze niets verdachts kunnen vinden. Paar jaar later hoorde mijn huisarts een ruis in mijn aorta. Maar op de echo was ook niets verdachts te zien. Verder had ik de laatste jaren iedere maand 3 dagen heftige hoofdpijn vanuit mijn nek. Maar dit heb ik altijd geweten aan de overgang. Na mijn infarct is dit stukken minder geworden dus ik vermoed dat dit te maken heeft met de bloed verdunners. Ik probeer de FMD een plekje te geven en luister goed naar mijn lichaam.