SCAD

Een SCAD (sudden coronary artery dissection) is een plotselinge scheur in een van de kransvaten, waardoor een hartinfarct ontstaat. Dit type hartinfarcten komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, vooral in de leeftijdsfase 45-60 jaar. In zeldzame gevallen kan het voorkomen aan het einde van een zwangerschap of in het kraambed.
Opvallend is dat er bij deze patiënten meestal geen of nauwelijks aderverkalking zichtbaar is in de kransvaten. Ook zijn er veelal geen risicofactoren aanwezig, hoewel roken en een hoge bloeddruk regelmatig voorkomen. Bij een deel van de patiënten is fibromusculaire dysplasie (FMD) aanwezig, een bindweefselverdikking in een kransvat, die ook in de bloedvaten elders in het lichaam kan voorkomen.

De relatie met andere bindweefsel-aandoeningen is veel minder duidelijk.
Het is nog onbekend hoe een SCAD ontstaat, hoe we dit het beste kunnen behandelen en wat de kans is dat het weer gebeurt. Ook weten we niet waarom het vaker om (jonge) vrouwen gaat.

Vragen die ook voor de patiënten zelf veel onzekerheid geven, zeker omdat het om jonge mensen gaat die nog middenin het leven staan.

Klik hier voor een interessant (Engelstalig) artikel over SCAD

FMD

Fibromusculaire dysplasie (FMD) is een ziekte die abnormale cel ontwikkeling in de vaatwand van één of meer middelgrote slagaders in het lichaam veroorzaakt. Hierdoor kan vernauwing (stenose), aneurysma of een scheur (dissectie) in de bloedvaten ontstaan. Een vernauwing of scheur veroorzaakt een afname van de bloedstroom, wat verschillende gevolgen kan hebben. Klik hier voor meer informatie over FMD.