Zwangerschapshypertensie

Zwangerschapshypertensie is een verhoging van de bloeddruk aan het einde van de zwangerschap of kort na de bevalling. Omdat een verhoogde bloeddruk een risicofactor is voor hart- en vaatziekten, willen we graag dat deze patiënten in de gaten worden gehouden. Hierbij zien wij een rol weggelegd voor eHealth-programma’s: het inzetten van IT om de gezondheid te verbeteren. Denk hierbij aan het doorgeven van de bloeddruk via internet of een app door de patiënt zelf.

In dit kader zijn we gestart met de ‘Blood Pressure after PREeclampsia/HELLP by SELF monitoring study’ (BP-PRESELF). In ons onderzoek willen wij vaststellen of het zelf meten van de bloeddruk en registratie via de smartphone een zinvolle methode is om vroegtijdig een hoge bloeddruk op te sporen en te behandelen.

Voor dit onderzoek zijn we op zoek naar 300 vrouwen tussen de 40-60 jaar, die preeclampsie en/of HELLP in de zwangerschap hebben doorgemaakt en die op dit moment nog géén medicatie tegen een hoge bloeddruk gebruiken. Deelneemsters zullen door middel van loting in twee groepen verdeeld worden: de ene groep gaat thuis de bloeddruk meten (7 dagen per maand gedurende één jaar), de andere groep doet dat niet.

Voor meer informatie over het onderzoek of aanmelden voor dit onderzoek kunt u een mail sturen naar onderzoekhellp.cardio@radboudumc.nl .