Nieuwsbrief mei 2015

InhoudsopgaveVoorwoord 

Activiteiten/ Kalender

Prof. A. Maas is de Verschilmaker van Vrouwen van Nu 2015

Succesvolle lezing ABN AMRO Meespierson

Lezing van Prof. A. Maas Vrouwen van Nu Utrecht

Gulle giften aan Hart voor Vrouwen

Hart voor Vrouwen organiseert samen met de Hartstichting een modeshow op “Dress red day’’

Gezocht vierdaagsesponsorlopers voor Hart voor Vrouwen

Brunchen voor een gezonder hart

Vrije academie de Poll organiseert een expositie voor Hart voor Vrouwen

Word donateur

Zes leefstijl tips

 

Redactie

Lonneke van Reeuwijk, Angela Maas en Eveline Kooke

Nieuwsbrief Hart voor Vrouwen onderzoeksfonds Radboudumc

Nummer 4, mei

Voorwoord

Beste Lezer,

Voor u ligt de nieuwste nieuwsbrief van Hart voor Vrouwen onderzoeksfonds van Radboudumc.

Via deze nieuwsbrief willen wij u graag informeren over wetenswaardigheden en komende activiteiten van Hart voor Vrouwen. Met het Radboudumc onderzoeksfonds Hart voor Vrouwen willen wij meer geld genereren voor onderzoek naar en een betere behandeling van hart- en vaatziekten bij vrouwen, nog steeds doodsoorzaak nr 1. Dit is hard nodig en kunnen wij niet alleen. Wij vragen andere (vrouwen)clubs om ons hierbij te helpen door hun activiteiten ten behoeve van Radboudumc Onderzoeksfonds Hart voor Vrouwen te organiseren.

Mocht u een bijdrage willen leveren aan onze nieuwsbrief neem dan contact op met onze fondsenwerver Eveline Kooke, 024-3655745.

Dagelijks bestuur, Prof Angela Maas, Lonneke van Reeuwijk en Eveline Kooke

Voor meer informatie, check onze website www.hartvoorvrouwen.nl of Eveline Kooke (via info@hartvoorvrouwen.nl)

Activiteiten/ kalender

  • 18 – 24 juli Vierdaagsefeesten Nijmegen
  • 21-24 juli 2015 Vierdaagse Nijmegen
  • 29 september 2015 Modeshow samen met de Hartstichting
  • September Twitterspreekuur vrouwencardiologie

Prof. A. Maas is verschilmaker van Vrouwen van Nu 2015

Na Koningin Maxima (2005) en toenmalig minister Gerda Verburg (2010) is Angela Maas, hoogleraar cardiologie voor vrouwen in Radboudumc, gekozen tot Vrouw van Nu 2015.

Tijdens het vrouwenbal werd ze gehuldigd door voorzitter Tineke Luijendijk- Bergwerf die haar toorts opspeldde en ontving ze de Verschilmaker 2015 award uit handen van RTL nieuwsvrouw Merel Westerik.

Angela Maas was ontzettend blij met de prijs omdat deze prijs zelf aan haar was toegekend. Dat is de groep waar ze het allemaal voor doet. Hartonderzoek en medicatie is afgestemd op het mannenmodel. Maar de symptomen, het onderzoek en de behandeling vragen een andere aanpak voor vrouwen.

Met het Hart voor Vrouwen onderzoeksfonds Radboudumc roept Angela iedereen op om samen te kijken naar de verschillen tussen mannen en vrouwen.

Tijdens de Vrouwen van Nu beurs op 14 oktober 2015 is Angela een van de sprekers. Voor meer informatie : www.vrouwenvannu.nl

Succesvolle lezing bij ABN AMRO Meespierson

Angela Maas was een van de sprekers tijdens de bijeenkomst Power of the Purse, “Geldzaken – Hartzaken’’ van ABN AMRO.

De lezing van Angela Maas ging over het onderwerp “What a difference an X makes. Het publiek was erg enthousiast over de lezing van Angela Maas.

 

Op 3 november a.s. is Angela Maas eregast van het Filantropie Event van ABN AMRO. Tijdens dit evenement worden de relatie van ABN AMRO, die filantropisch actief zijn, geïnspireerd door verschillende ere gasten.

Lezing van Prof. A. Maas bij Vrouwen van Nu Utrecht

Tijdens de bijeenkomst van de Provincie Utrecht van Vrouwen van Nu, Angela Maas een lezing over haar onderzoek naar hart- en vaatziekten bij vrouwen. De Vrouwen van Nu Utrecht waren erg blij met de komst van Angela Maas. Het publiek had veel vragen voor Angela Maas. De lezing werd als erg zinvol en interessant ervaren.

De Vrouwen van Nu Utrecht steunen van harte dit initiatief en hebben dan ook een mooie donatie ad € 424,- aan Hart voor Vrouwen gedoneerd.

Gulle giften aan Hart voor Vrouwen

UTS Verkroost reikt een mooie check uit aan Hart voor Vrouwen

Naar aanleiding van de lezing die Angela Maas aan de heren van de sportsociëteit Nijmegen heeft gegeven heeft UTS Verkroost een check te waarde van € 750,- aan Hart voor Vrouwen geschonken.

Wij danken UTS Verkroost voor deze mooie donatie.

Secretaressevereniging Radboudumc schenkt deelnemrsfee aan Hart voor Vrouwen

Op 16 april j.l. was het Nationale Secretaressedag, en zoals de afgelopen 9 jaar, organiseerde de Secretaressevereniging van het Radboudumc ook dit jaar het jaarlijkse congres.

Vanwege het SV jubileum heeft de secretaressevereniging besloten een deel van de deelnemersfee te schenken aan de Stichting Hart voor Vrouwen.

De secretaressevereniging Radboudumc heeft een bedrag van €3000,00 aan Hart voor Vrouwen geschonken. Hart voor Vrouwen dankt de secretaressevereniging voor deze mooie donatie.

 

Hart voor Vrouwen & de Hartstichting organiseren speciaal “Dress Red

day’’ een modeshow

Zet alvast in uw agenda. Dinsdagavond 29 september a.s. organiseert Hart voor Vrouwen samen met de Hartstichting een modeshow waarbij de opbrengsten ten goede komen van een specifiek onderzoeksvoorstel van Hart voor Vrouwen, de behandeling van Microvasculaire Coronaire Dysfunctie (MCD).

Voor dit evenement zijn wij op zoek naar tweedehands vintage kleding. De opbrengsten van de tweede hands vintage kleding komen ten goede van het specifieke onderzoek van Hart voor Vrouwen.

Heeft u vintage kleding in de kast hangen maar draagt u deze niet? U kunt ze aan ons schenken. Stuur een mail naar info@hartvoorvrouwen.nl. En wij zorgen ervoor dat de kleding bij ons komt.

Nadere informatie over de modeshow volgt in de volgende nieuwsbrief.

Specifieke onderzoeksvoorstel de behandeling van Microvasculaire Coronaire Dysfunctie (MCD)

Microvasculaire Coronaire Dysfunctie (MCD).

Uit onderzoek, verschenen in Global Heart, een vakblad van de Wereld Hart Federatie, blijkt dat hartklachten bij vrouwen worden miskend. Het wordt oorspronkelijk gezien als “mannenprobleem”, terwijl het bij vrouwen juist een groot probleem is.

Coronaire hartziekten zijn aandoeningen, die worden veroorzaakt door vernauwingen in de kransslagaders, die zijn veroorzaakt door aderverkalking. Microvasculaire coronaire dysfunctie, een specifieke vorm van coronaire hartziekten, treft vrouwen buitenproportioneel veel. Bij deze dysfunctie zijn de bloedvaten minder in staat om zich te verwijden, waardoor vaatvernauwing en zuurstoftekort ontstaat. Bij mannen is er vaker sprake van verstoppingen.

Vrouwen lopen meer risico op overlijden Uit het onderzoek in Global Heart blijkt dat de consequenties van een hartziekte erger zijn bij vrouwen dan bij mannen. Aan een acuut hartinfarct bij mensen onder de vijftig jaar overlijden twee keer zoveel vrouwen als mannen. Vrouwen boven de vijfenzestig jaar hebben ook een grotere kans om binnen een jaar na een hartinfarct te overlijden dan mannen van dezelfde leeftijd. Bovendien neemt de kans dat vrouwen een hartziekte krijgen exponentieel toe na hun zestigste.

Onderzoek naar betere en meer patiëntvriendelijke diagnostiek

Doordat de vorm van hartziekten die vrouwen voornamelijk hebben niet zichtbaar is op een angiogram is het moeilijker om het te diagnosticeren. Nieuwe diagnostiekmethode, zoals [13N] NH3 PET/CT-scans, betekenen een meer effectief onderzoek en een lagere stralingsbelasting voor patiënten. Meer onderzoek van deze nieuwe methode bij vrouwen met MCD is hard nodig. Daaraan wordt uw bijdrage voor 100% aan besteed.

Gezocht vierdaagsesponsorlopers voor Hart voor Vrouwen

Uw steun is hard nodig!

Nog twee maanden en dan is de 99ste Vierdaagse van Nijmegen. Ook dit jaar is Hart voor Vrouwen op verschillende locaties aanwezig tijdens de Vierdaagse en is er voor wandelaars weer een mogelijkheid om als vierdaagse sponsorloper voor Hart voor Vrouwen te lopen.

Wilt u tijdens de Vierdaagse van Nijmegen niet alleen voor uzelf lopen maar ook graag voor een ander! Dat kan heel gemakkelijk. Ga naar www.devierdaagsesponsorloop.nl en kies ik word sponsorloper. Vul het volgende formulier in en u wordt binnen enkele minuten onze vierdaagsesponsorloper.

De kosten voor inschrijving bedragen € 19,95. Omdat u wandelt voor Hart voor Vrouwen onderzoeksfonds Radboudumc verrekenen wij de aanmeldingskosten met u. Daarnaast krijgt een mooi T-shirt van Hart voor Vrouwen en kunt u gebruik maken van de verpleegposten van het Radboudumc.

“Brunchen voor een gezonder Hart’’

Op zaterdag 11 april jl. organiseerde Hart voor Vrouwen het evenement “Brunchen voor een gezonder Hart’’.

Het evenement vond plaats op de prachtige locatie ‘’Slot Doddendael’’ te Ewijk. In totaal hadden wij 75 aanmeldingen. Tijdens dit evenement stonden de volgende lezingen op het programma.

–           Prof A. Maas: Prof.dr. A. Maas werkt sinds mei 2012 als hoogleraar vrouwencardiologie op de afdeling Cardiologie van het Radboudumc. Haar belangstelling ligt vooral bij klachten en innoverende onderzoekstrajecten bij vrouwen op middelbare leeftijd.

–           Dr. G. Noordenbos: Dr. G. Noordenbos is vanaf 2001 aangesteld als universitair docent bij sectie Klinische Psychologie van de Faculteit Sociale Wetenschappen. Ze is auteur van het boek Gids voor herstel eetstoornissen (2007) en Recovery from Eating Disorders (2013) en redacteur van het Handboek Eetstoornissen (2008).

–           Prof. L. Hofstra: Prof. Dr. L. Hofstra heeft een succesvolle carrière achter de rug als cardioloog en wetenschapper in het Academisch ziekenhuis Maastricht. Sinds uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat maar liefst 90 procent van hart- en vaatziekten wordt veroorzaakt door lifestyle factoren, besloot hij zich volledig te gaan wijden aan preventie en het verbeteren van lifestyle op grote schaal. Auteur van het boek Slim in 12 weken.

Na het inhoudelijke programma hebben alle deelnemers kunnen genieten van een heerlijke brunch. Tijdens de brunch was men nog in de gelegenheid om sieraden of sjaals van Larissa Zeeman te kopen of een boek van Prof. Leonard Hofstra. Een groot gedeelte van hun opbrengst ging naar Hart voor Vrouwen. Ruim 500 euro hebben deze verkopen opgebracht. Waarvoor dank!

De brunch was erg succesvol. In het voorjaar van 2016 zullen we daar wederom een vervolg aan geven.

Vrije academie de Poll organiseert een expositie voor Hart voor Vrouwen

“Vrije Academie de Poll” is op 9 mei 2015 gestart met een expositie in het kader van de nationale actie “Art for Heart van Hart voor Vrouwen.

Onder leiding van docenten die hun sporen in kunstzinnig Nederland ruimschoots hebben verdiend, zijn door cursisten van de “Vrije Academie de Poll “gedurende de afgelopen maanden een aantal werken waarbij Hart voor Vrouwen de inspiratiebron was gemaakt . Deze kunstwerken zullen geëxposeerd worden. De expositie bevat een verrassend gevarieerd werk van schilderijen, aquarellen, etsen, keramiek en ruimtelijk werk.

De expositie vindt plaats van 9 mei 2015 tot en met 30 mei 2015 in de galerie “Kunst op de Hoek”, Nieuwstad 20 in Zutphen en is geopend op donderdag t/m zondag van 12.00- 17.00 uur.

Op 9 mei 2015 heeft Prof. dr. A. Maas, hoogleraar vrouwencardiologie de expositie geopend. Toegang is gratis.

De “Vrije Academie de Poll” is een hoogwaardig maar laagdrempelig creativiteitscentrum voor amateur beeldende kunstbeoefening. Onder het motto “Ontdek de artiest in je zelf” vinden cursussen, workshops en andere activiteiten plaats in de “Gietelse School” op het landgoed “de Poll” in Voorst. Meer informatie is te vinden op www.vrijeacademiedepoll.nl

Een van de vele kunstwerken die te koop is.

Word donateur

Uw steun hebben wij nodig

Dankzij uw steun kunnen wij onderzoek doen en onze patiënten de meest toonaangevende behandelmethoden bieden. Hierdoor krijgen zij meer perspectief op een kwalitatief goed leven of zelfs genezing. Het onderzoeksfonds Hart voor Vrouwen ontvangt echter geen overheidsfinanciering voor onderzoek. Het is daarom van belang dat u ons helpt en wij alle noodzakelijke onderzoeken uit kunnen voeren. Steun ons door middel van een eenmalige gift of word donateur. Dit laatste kan al vanaf 6 euro per maand. Uw gift kan voor onze patiënten letterlijk het verschil tussen leven en dood betekenen. Meer informatie via www.hartvoorvrouwen.nl

Tenslotte: zes leefstijl tips voor een gezond leven

  1. Niet roken;
  2. 5x per week matige inspanning gedurende een half uur (bv stevig doorwandelen);
  3. Handhaven van normaal gewicht;
  4. Gezond en gevarieerd eten (bv niet te vet, niet teveel vlees, vaker vis en vegetarisch);
  5. Goed behandelen van de risicofactoren: cholesterol, bloeddruk en diabetes;
  6. Neem klachten serieus, zeker als Hart en vaatziekten in uw familie voorkomen.

Deze nieuwsbrief is uitgegeven door het dagelijks bestuur van Hart voor Vrouwen

Voor vragen en opmerkingen of het aanleveren van informatie kunt u contact opnemen met Eveline Kooke,

fondsenwerver 024-36557445