Nog steeds doodsoorzaak nummer 1: hart- en vaatziekten. Vijf tips voor een gezond hart

Hart- en vaatziekten zijn wereldwijd al 10 jaar lang doodsoorzaak nummer 1 bij vrouwen. Per dag overlijden in Nederland 57 vrouwen hieraan. Hoe herken je een hartinfarct? De symptomen bij vrouwen zijn namelijk anders dan bij mannen. En hoe voorkom je het? 5 Tips voor een gezond hart.

1. Kijk naar je familie
Wil je weten of je een grote kans hebt om hart- en vaatziekten te krijgen, kijk dan goed naar je eigen familie. Komen deze ziekten veel voor bij jullie, vooral bij naaste familie (zoals je ouders, broers, zussen, ooms en tantes), dan is de kans groter dat jij ze ook krijgt. Wees daar dus alert op.

2. Sport regelmatig
Vrouwen die zich twee tot drie keer per week flink inspannen, hebben 20% minder kans op hartziekten dan vrouwen die minder of helemaal niet bewegen. Dat blijkt uit onderzoek. Het officiële advies voor goede lichaamsbeweging is om je 5x per week gedurende een half uur in te spannen: je hoeft hierbij echt niet meteen een halve marathon te rennen: stevig doorwandelen is ook goed.

3. Rook niet
De cijfers liegen er niet om: van alle rokers overlijdt uiteindelijk 1 op de 2 aan de gevolgen van roken. Regelmatig een sigaretje opsteken is vooral slecht voor je hart: nicotine versnelt de hartslag, vernauwt de bloedvaten en verhoogt de bloeddruk.

4. Blijf op gewicht
Bijna de helft van de Nederlanders kampt met overgewicht en laat dat nou net één van de risicofactoren van hart- en vaatziekten zijn. Als je te zwaar bent, heb je een grotere kans op het ontwikkelen van diabetes, een hoog cholesterol en een hoge bloeddruk. Zorg dus dat je goed op gewicht blijft: sport regelmatig (zie punt 2) en eet gezond en gevarieerd: niet te vet, niet te veel vlees, vaker vis en vegetarisch. En vooral: veel groenten.

5. Vermijd stress
Als je langdurig last van stress hebt, is dat slecht voor je lichaam. Je gaat piekeren, wordt angstig of zelfs depressief. Als je veel spanning in je lichaam opbouwt, vergroot je de kans op hart-of vaatziekten.

Hoe herken je een hartinfart?

hoe herken je een hartinfarct

Brunchen voor een gezonder hart
Wil je meer weten over hart- en vaatziekten en hoe je jezelf een gezonde leefstijl kunt aanmeten? Op zaterdag 11 april wordt het evenement Brunchen voor een gezonder hart georganiseerd door Hart voor Vrouwen, het onderzoeksfonds van het Radboud UMC.