Prinsessendag 2020: Zij maakt het verschil

Op maandag 7 september aanstaande is de 11e editie van Prinsessendag in Nieuwspoort Den Haag. Met onder meer Angela Maas, VN Vrouwenvertegenwoordiger 2020, Maria van der Heiden (MVO Nederland), José van Vliet (Actiz), Marianne Verhoeven (OPZIJ), Margreet Drijvers (PZO), Kitty Jong (FNV), Ruben Fukkink (hoogleraar Kinderopvang), Mara Yerkes (UU), Liesbeth Hoogendijk (MantelzorgNL), Nenita La Rose (Nederlandse Vrouwen Raad) en Ody Neisingh (WOMEN Inc), en natuurlijk vertegenwoordigers uit politiek Den Haag en vertegenwoordigers van vrouwenorganisaties. Dagvoorzitter: Hasna El Maroudi.

2020 is een bijzonder jaar. In de eerste plaats voor mensen die werkzaam zijn in de cruciale beroepen. Cruciale beroepen in de zorg, het onderwijs en de schoonmaakbranche blijken onmisbaarder dan ooit. Vrouwen zijn oververtegenwoordigd in die beroepen. Vooral in de lagere loonschalen, soms met flexcontracten en zzp-aanstellingen. Avond-, nacht- en weekenddiensten leveren spanning op in de werk/zorg-balans. De waardering die de afgelopen maanden klonk vanuit de samenleving is mooi, maar hoe houden we de positieve effecten uit de coronaperiode vast en vertalen we dit naar beleid? Hoe gaan we van tijdelijke waardering naar duurzaam beleid?

Deze vraag belichten we vanuit de politiek, de overheid, werkgevers, werknemers, de wetenschap en vooral vanuit vrouwen in Nederland zelf. De focus ligt op: Meer zekerheid en betere werk/zorg-verdeling voor vrouwen in de zorg. Hierin wordt ook aandacht gevraagd voor verschuivingen in werk/zorg verdeling tijdens de coronacrisis, verruiming van verlofregelingen, betaalbare en flexibele kinderopvang, en transparantie over loonverschillen.

Praktische informatie
Datum: maandag 7 september
Tijd: 14.00 – 16.30 uur
Locatie: Online via deze link.

Vrouwenpodium Prinsessendag wordt georganiseerd door Vrouwenpodium, een breed samenwerkingsverband van FNV en vrouwenorganisaties (Netwerk Vrouwen FNV, FNV Vrouw, Vrouwen van Nu, Young Feminist Ambassadors, Molukse Vrouwen Raad, St. IWEE en de Nederlandse Vrouwen Raad) en is tevens een onderdeel van de Alliantie Samen werkt het!