‘Ik was ineens zelf hartpatiënt, m’n leven stond op de kop’
Rond middernacht, terwijl ik mij klaar maakte om te gaan slapen, kreeg ik ineens ontzettende pijn op m’n borstbeen. De pijn straalde uit naar kaken, rug, nek en ik werd misselijk. Dit had ik al vaker gehad, maar nog nooit zo erg als nu. Normaal dacht ik dan: die nare hormonen. Want rondom mijn menstruatie had ik deze pijn op de borst vaak naast andere (pre) menstruele klachten. Ik was hiervoor al bij de cardioloog geweest en onderzoeken lieten toen niets zien. Maar nu had ik weer die klachten en het zakte niet af. Dus belde ik met de Amelandse huisarts en vervolgens met 112. Ik bleek een hartinfarct te hebben en moest van de arts direct naar het ziekenhuis. Helaas vloog de sar helikopter niet door de paasvuren en moest ik met de reddingsboot naar Holwerd waar een ambulance klaar stond om mij naar het ziekenhuis te brengen. Mijn gezin bleef verbijsterd en in onzekerheid achter op Ameland en zouden de volgende dag met de boot achter mij aan komen.
Ik ben getrouwd en ik heb een tweeling van 15 jaar. Al bijna 25 jaar werk ik in het Antonius Ziekenhuis in Sneek. Eerst op de afdeling CCU en later op de polikliniek als consulent cardiologie. Ik was in een idiote film beland waar ik niet in wilde zitten. Ik was ineens zelf hartpatiënt, m’n leven stond op de kop.
SCAD
In het ziekenhuis bleek dat ik door een SCAD een hartinfarct doormaakte. Een SCAD is een spontane dissectie (scheur van de binnenlaag) van de kransslagader waardoor er bloed tussen de lagen van het bloedvat komt en dit drukt je bloedvat uiteindelijk dicht waardoor er een hartinfarct ontstaat. Over de SCAD problematiek is niet veel bekend. Dit merkte ik ook tijdens mijn opname in het ziekenhuis en maakte mij heel angstig, want ik wilde houvast, grip op mijn situatie krijgen. Toevallig was er in februari net een artikel gepubliceerd met hierin de stand van zaken ten aanzien van de SCAD problematiek en vond ik een verwijzing naar een SCAD groep op facebook. Ik twijfelde erg om me aan te sluiten bij deze facebook groep, omdat je vaak alleen maar ellende leest en daar niet echt beter van wordt. Maar ik heb de stoute schoenen aangetrokken en me toch aangemeld. En hoe fijn was dat! In deze groep kun je in een veilige omgeving met elkaar communiceren, vragen stellen, informatie vinden, ervaringen delen en kun je steun vinden aan elkaar. En juist omdat er nog zo weinig bekend is over SCAD vond ik hier datgene wat ik zocht.
Naast de behandeling van mijn hartinfarct moest ook mijn SCAD herstellen. Hartrevalidatie hielp mij hierbij. Ook startte ik de speurtocht naar de vraag waarom je als jonge vrouw een SCAD krijgt. Natuurlijk link ik mijn SCAD erg aan mijn hormonale klachten. Mijn hormonale schommelingen die een reactie lijken te hebben op mijn vaten. De vaatspasme-achtige klachten die ik ervaar rondom mijn menstruatie. De speurtocht is nog gaande.
Womensheartstudy
SCAD kan door diverse triggers uitgelokt worden en hormonale invloed is er één van. Via de SCAD groep werd ik geattendeerd op womensheartstudy.nl Ik neem nu deel aan The Cycle Study. Er is weinig onderzoek gedaan naar vrouwen en hartziekten en ik hoop zo mijn steentje bij te kunnen dragen in de speurtocht naar preventie en behandeling van hart- en vaataandoeningen.
Ervaringen delen
Vrouwen zijn op vele vlakken anders dan mannen, dus ook op het gebied van een hartaandoening. Via de besloten Facebookgroep Vrouwenhart delen wij onze kennis en ervaringen. Dit is een actieve groep om elkaar te helpen en te ondersteunen. Vragen waar wij samen niet uitkomen, leggen we voor aan gespecialiseerde artsen.